Golfserie

Golf är den näst största sporten i Sverige med över 500000 spelare. Bara fotboll är större. Uppmärksamheten från media är dock minimal. Det skrivs mer om handboll, ishockey och bandy än golf. Beror det på att det där finns seriespel i många divisioner. Golfen har ett torftigt seriesystem med ett allmänintresse bara för de närmaste i klubben och knappt det. Högsta divisionen har bara ett speltillfälle under 3 dagar. Övriga provinsiella divisioner två tillfällen med två speldagar per gång.
Mitt förslag för större uppmärksamhet och bättre intresse inom denna sport är ett utökat seriesystem. Med 8-12 lag i varje serie skulle det finnas cirka 50 sereigrupper i landet som skulle räcka till en elitserie, 2 div 1-serier, 4 div 2-serier, 8 div 3-serier och 32 div 4-serier. Då får man uppflyttning och nedflyttning som vanligt. Med 8-12 lag ordnar man då matcher mellan 2 lag dvs 4 till 6 matcher under 1 vecka. Alla möter alla en eller två gånger med 10 till 12 spelare i varje lag. Det här breddar golfen som idrott. Med så många spelare i lagen får fler chansen att var med. Det är ju inte alltid som klubbens stjärnor från de internationella tourerna kan vara med. Med serier för herrar, damer och juniorgrupper samt även för H55 och D50 blir det här en stor sak men kommer att vara positivt för klubbarna. Det borde även finnas utrymme för andra spelkategorier som H65, D50 osv. Där finns ju redan i distrikten den spelformen.
Då äntligen skulle vi väl få se ordentliga tabeller i dagstidningarna med spelreferat och analyser och varför inte en möjlighet att tippa vinnare.
Jag ser fram emot detta men hur skall jag få golfförbundet att fatta det här annars får de väl fortsätta att fundera över varför golfintresset har svalnat och varför färre och färre ställer upp i tävlingar på klubbarna.

Lämna ett svar